Hiukan historiaa ja tietoa kuoron nykytilasta.

Edesmennyt kuoron sihteeri Aaro Mäenpää on kirjoittanut "Mieleenmuistumia Lohjan Miesten 40-vuotistaipaleelta" mm. näin:


"Kun kolmekymmentäkaksi enemmän tai vähemmän tunnettua lohjalaismiestä neljäkymmentä vuotta sitten tarkemmin sanottuna 21.tammikuuta 1945, kokoontui Lohjan Yhteiskoululle tarkoituksena perustaa Lohjalle mieskuoro, ei se tapahtunut hetken mielijohteesta.

Siemen oli pantu itämään jo jatkosodan ankeissa oloissa Syvärin rintamalla, Vienan-Karjalan laulumailla. Siellä toimivassa "Keski-Syvärin laulajissa" oli lohjalaismiehillä vahva edustus. Tämän tietäen agronomi Eino Karrakoski masinoi edellämainitun tammikuun kokouksen, joka yksimielisesti päätti perustaa Lohjalle mieskuoron, jonka nimeksi aluksi tuli Lohjan Laulumiehet ehkä väärinkäsityksestä, koska pian perustamiskokouksen jälkeen pidetyssä kokouksessa nimeksi tuli Mieskuoro Lohjan Miehet ry.


Kuoron ikä on tällä hetkellä 78 vuotta, Se on sinänsä saavutus, koska kuoron toiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti ja toimii tällä hetkellä erittäin innostuneesti harjoitellen jatkuvasti uusia ja haastavampia ohjelmistoja. Mieskuoro Lohjan miehet kuuluvatkin tänä päivänä olennaisena osana Lohjalaiseen musiikkikulttuuriin. Kuoron vahvuus on vaihdellut 30 ja 60 välillä vakiintuen nykyiseen n. 35 laulajaan. Perinteisesti vuosittaiseen toimintaan kuuluu joulukonsertti, kevätkonsertti, vappusimaus, itsenäisyysjuhlaan liittyvät laulut, erilaisten kirkkopyhien yhteyteen liittyvät esiintymiset kirkossa ja haudoilla sekä muita esiintymisiä n. 20 kpl tarpeen mukaan.

Kuoroa on vuodesta 2017 johtanut kuoronjohtaja, kanttori, laulunopettaja Sirpa Lilius. Kuoro toimii Hiiden Opiston kanssa yhteistyössä. Opiskelijoiden pääasiallinen koulutus tapahtuu ko. laitoksen opetusohjelmaan kuuluen.

Mieskuoro Lohjan Miehet toimii erittäin tiiviissä yhteistoiminnassa sekä Lohjan Seurakunnan että Lohjan kaupungin kanssa. Yhteistyötä on tehty myös Lohjan orkesterin ja Lohjan Harmonikkakerhon kanssa. Mieskuoro Lohjan Miehet on harrastanut myös yhteispohjoismaista musiikkikulttuuria mieskuorolaulun saralla lähes koko olemassaolonsa aikana. Vuonna 1952 kuoro teki ensimmäisen vierailunsa Tanskaan. Kuorolla on ystävyyskuorot Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. Kuorot tapaavat toisensa kolmen vuoden välein vuorotellen eri maassa.

Kuoron yhteyteen on myös perustettu kevyempää musiikkia esittävä laulu- ja soitinyhtye Wanhaa Wiiniä. Ryhmässä on tällä hetkellä seitsemän jäsentä. Yhtye esittää kevyttä musiikkia pääasiassa yksi äänisesti. Ryhmä on hyvä ponnahduslauta aloittelevalle mieskuorolaulajalle.